Gymnázium sv. Cyrila a Metoda v Nitre

Erasmus+ Bojkovice

Erasmus+, to je super projekt, ktorý prináša mnohé možnosti. Okrem iného napríklad rôzne exkurzie štedro sponzorované Európskou úniou, pretože vzdelávanie je na prvom mieste. Takouto exkurziou bol aj náš výlet do českého (vraj) mesta Bojkovice.

 

Ráno sme sa autobusom s príhodnou veľkosťou k počtu ľudí (17) vybrali z Nitry do našej cieľovej destinácie. So stuhnutými kolenami sme vystúpili na Morave a zamierili do múzea, kde sme vyfasovali štýlové papučky na topánky. Zlatá pani sprievodkyňa nám ukázala školskú triedu zariadenú v štýle 50. rokov 20. storočia, v ktorej p.p. Žebráka zachvátila nostalgia, pretože: "V takej lavici som aj ja sedával!"
V socialisticky zariadenom byte sa takýto pocit preniesol aj na nás, mladšiu generáciu, keď sa ozývalo samé: "Také má moja babka!" a "Veď to máme aj doma." či "To vážne na záchode používali noviny?". Dokončili sme prehliadku aj ostatných častí múzea, kde sme sa napríklad dozvedeli, kto boli miškáři (zvěvrokleštiči). Po takom intenzívnom nasávaní informácii nemohlo prísť nič iné ako obed. Porcie boli viac ako veľké, o chuti nevraviac (vďaka EÚ). S plnými bruškami sme sa odkotúlali do autobusu a autobusom do Velehradu.
Prezreli sme sa si krásnu baziliku zasvätenú komu inému ako sv. Cyrilovi a Metodovi. Zážitkom bolo najmä podzemie, kde sme našli využitie napríklad časti stĺpu (konferenčný stolík) či celým pivniciam (viete koľko by tam vošlo vína?). Najväčšou atrakciu však zostávajú milunké malinké netopiere, ktoré nám robili spoločnosť a vďačne pózovali. Vymrznutí a zmrznutí sme išli rozmrznúť do cukrárne (odporúčame) s veľmi prívetivými cenami koláčikov.
Takíto spokojní, poučení a najedení sme svoje kolená opäť psychicky pripravili na cestu domov a vyrazili späť.

Fotogaléria

(text: Kristína Šinkorová (septima))

 

Novinky v kocke
  • Vážení rodičia a priaznivci našej školy! ... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  •   2 % z dane  podporte naše gymnázium a ... / viac
  • Výberové konanie SKŠ Nitra Vyberove_konan... / viac