Gymnázium sv. Cyrila a Metoda v Nitre

Heiligenkreuz 2018

K e ď  s a  G C M  v y b r a l o  n a  v ý l e t  d o  Heiligenkreuzu ...

29 „nabudených“ študentov. 3 sestry v bielom. 1 „eštestáletýmžeidezaskočená“ pani profesorka. 1 najsamlepší ujo šofér a jeden medzi Nitrou a Heiligenkreuzom „pendlujúci“ páter Peter – toto bola zostava, v akej sme sa s plným nasadením vybrali do rakúskeho Heiligenkrezu v ústrety piatim dňom plným dobrodružstva a nezabudnuteľných zážitkov.

 

Podotýkam, že na prečítanie tohto článku máte iba sedem minút ! Presne toľko voľného času sme mali vždy my medzi jednotlivými akciami, ktoré nás čakali. Zistili sme, že za sedem minút sa dá stihnúť naozaj všeličo.

Už pri príchode do autobusu, v ktorom nám náš šofér - ujo Peter púšťal piesne slávnych bratov Nedvĕdovcov a ďalšie skvelé hity, sme vedeli, že tento výlet bude stáť za to.

A naše domnienky a filozofické úvahy sa potvrdili v momente, keď sme už trošku vyhladnutí a mierne usedení vstúpili do priestorov cisterciánskeho kláštora. Ohúrení toľkou krásou a bytostne hmatateľným pokojom sme svoje brady museli hľadať až niekde na zemi. Naši milí nemeckí bratia cisterciáni nám s veľkou radosťou poskytli nielen komfortné izby, priestory na spoločne strávený čas, dobré jedlo, ale nás dokonca posprevádzali po takmer celom kláštore i univerzite a oboznámili nás s pozoruhodnou históriou a ich spôsobom života, ktorí celkom odovzdali Pánu Bohu.

Okrem toho, že sme mali možnosť pobudnúť v tomto malom okúzľujúcom mestečku nám sestry pripravili aj veľmi pestrý program, ktorý pozostával aj z návštev týchto miest:

Kúpeľné mestečko Baden – niektorí sa rozhodli, že sa pôjdu poprechádzať po parku, prebádať zákutia mesta, nakúpiť suveníry i čipsy, no a zopár chlapcov si našlo vlastný spôsob, ako sa v tomto malom rakúskom mestečku zabaviť. Poviem vám len toľko, že to zahŕňalo mnohé udivené i pobavené pohľady zaskočených okoloidúcich.

Viedenská Zoo – s bratom Georgom sme sa vybrali do Zoo, tak sme sa museli  popozerať, či a ako budú tie nemecky hovoriace zvieratká reagovať  na nás Slovákov.

Erlaufsee – jednoducho ako z filmu: nádherné počasie, slnko, hory, široká vodná pláň, voda v topánkach, tancujúci ľudia na palube a šľapacie loďky. Čo viac si želať ?

Mariazell – po vybúrení sa na jazere, sme sa vybrali stíšiť a obohatiť aj duchovne na svätú omšu, ktorú nám celebroval páter Peter aj s jeho bratom pátrom Andrejom. Páter za nami precestoval tie stovky kilometrov už druhýkrát, len aby na tú chvíľu, ktorú sme strávili slávením svätej liturgie, mohol pobudnúť s nami na mieste pretkanom Božou prítomnosťou. A priniesol nám aj darček! Klobásky - exkluzívne až zo Slovenska. Na tých sme si pochutili na večeru.

Sestry Karmelitánky v Mayerlingu – po včasnej svätej omši v priestoroch karmelitánskeho kláštora sme mali možnosť, síce len spoza mreží, ale predsa, pozhovárať sa so sestrami, ktoré žijú prakticky celý svoj život zatvorené iba medzi stenami tohto kláštora. Kládli sme im všetky možné i nemožné otázky, ktoré nás zaujímali a jedna, na ktorú sme všetci túžili poznať odpoveď, ale našiel sa len jeden odvážlivec, ktorý sa ju opýtal aj nahlas: „ V čom spávate? Máte normálne pyžamo?“ Neverili by ste, ale sestry majú veľký zmysel pre humor, lebo sa na tejto otázke smiali ešte celkom dlhú dobu.

A mnoho mnoho ďalších . .

Ale to, čo nás celý ten čas držalo a posilňovalo najviac (napriek pádom, bolestiam a rýchlo šíriacej sa chorobe) boli hlavne každodenné sväté omše, ranné i večerné spoločné modlitby, naša vlastná krížová cesta a ďakovná adorácia pred relikviou svätého kríža. V dnešnej uponáhľanej dobe často zabúdame ako veľmi nás Ježiš miluje, no presne na miestach, akým je Heiligenkreuz, si to človek znova uvedomí a s pohľadom upretým na kúsok Jeho Kríža, ktorý je znakom Spásy a symbolom Najväčšej Lásky, sa znova o krok bližšie dostáva k Nemu. . .

Fotogaléria

(text: Lea Galová, III.A/ foto: p.prof. Šimková, Filip Šimko, IV.B, Kristína Krajčovičová, IV.N)

Novinky v kocke
  • Vážení rodičia a priaznivci našej školy! ... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  •   2 % z dane  podporte naše gymnázium a ... / viac
  • Výberové konanie SKŠ Nitra Vyberove_konan... / viac