Gymnázium sv. Cyrila a Metoda v Nitre

Keď nám Vianočné mestečko v Nitre nestačí

... sme nejakí maturanti, tak reku, nebudeme kysnúť v triede (tam to poznáme) a že pôjdeme na exkurziu do:

 

  1.        Prahy  too far and expensive
  2.        Viedne been there
  3.        Nitry too close
  4. Budapešti- winner!!! (no neic tam, keď spiatočný lístok je za 6,50)

 

 

Ako sa však dostať do Budapešti čo najlacnejšie? No predsa naším najobľúbenejším spôsobom transportu- vláčikom. Ranný šprint po Železničnej stanici v Nových Zámkoch  bol ukončený nástupom do správneho vlaku so 100%- nou úspešnosťou. (Opäť pozdravujeme kolegu Peška zaseknutého vo dverách :DDD)

Ohúrení Keletipája udvar-om (hlavná železničná stanica, pozn. autorov) sme urobili pár fotiek (stále ich telefóny nevedia spočítať) a hor sa do mesta! 

Selfie-zástavky: Alžbetin most, Sečéniho reťazový most,  Budapeštianske múzeum histórie, Maďarský parlament, no a pokračovali sme za naším stanoveným cieľom – budapeštianske vianočné trhy, a.k.a. jedlo, punč + vínko (ale my sme to nepili :DD) a v neposlednom rade aj serepetičky  (rozumej suveníry) a vianočná hudba (Kool & The Gang- Celebration, čo je pesnička na vianočnú náladu ale ozaj :D) 

Z Vianočných trhov na hlavnú stanicu sme podľa navigácie mali prísť tak o hodinku, no keď sa do čela pelotónu postaví prof. Ladislav Lőrincz, tak sa to dá stihnúť aj za ¾ hodinky, verte nám. Pešibusom podotýkame, metro asi nepremávalo. Na stanici čakal na nás vyhriaty rýchlik no a cesta v ňom ubehla veľmi rýchlo a bolo veru aj veselo, no ale o tom niekedy inokedy. 

A v neposlednom rade ďakujeme profesorským jednotkám  M. Kvasňovskej & L. Lőrinczovi že to s nami vydržali. 

Dobré rady pre budúcich odvážlivcov:

  1. Pri fotení so selfie-tyčou necúvajte, môže sa vám to kruto vypomstiť tým, že „zaparkujete“ do kvetináča.
  2. Kúpte si minerálku radšej niekde v meste, ako by ste mali chodiť cez 5 vozňov, kým sa dostanete do jedálenského vozňa.
  3. Cestou k Budapeštianskemu múzeu histórie sa radšej pozerajte na schody. Pohľad na pekných chlapcov môže skončiť s vybitými zubami. 
  4. Sviečková v jedálenskom vozni vás prinúti sadnúť si do kožených sedačiek nachádzajúcich sa vo vozni a inhalovať  tú vôňu. Dlho inhalovať tú vôňu.
  5. Nechytajte maďarských policajtov kontrolujúcich vaše občianske preukazy za obušky. Môže to byť nepríjemné aj pre nich, aj pre vás.
  6. Ťažká peňaženka ešte nie je znakom toho, že ste bohatí. Po zrátaní všetkých forintov zistíte, že máte sotva euríčko na chleba.

Fotogaléria

(text: Dominika Vanyová & Igor Bernáth, foto: kolektív triedy) 

Novinky v kocke
  • Vážení rodičia a priaznivci našej školy! ... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  •   2 % z dane  podporte naše gymnázium a ... / viac
  • Výberové konanie SKŠ Nitra Vyberove_konan... / viac