Gymnázium sv. Cyrila a Metoda v Nitre

Mladý prekladateľ 2015

Viete, čo je to Mladý prekladateľ ? Súťaž, v ktorej dostanete text, aby ste ho preložili tak, aby to v slovenčine znelo čo najlepšie či najumeleckejšie, a keďže sa jedná o slovenčinu, náš krásny jazyk, tak môžem povedať, čo najľubozvučnejšie. Skrátka, aby to nášmu uchu lahodilo a čitateľ uveril, že číta text v pôvodnom jazyku. 

Je možné prekladať z angličtiny, nemčiny a francúzštiny a pritom použiť všetky možné prostriedky. Hoci časový limit na splnenie úlohy je približne 2 týždne, nie je to také jednoduché. Neustále hľadanie výrazov, čo by zneli ešte vhodnejšie, zaberie viac času, než si viete predstaviť.
Áno, aj do tohto sa zapojili študenti našej školy. Veselá chasa deviatich GéCéeMákov alias Mladych prekladateľov, na čele s pani profesorkou Prableskovou, sa v piatok 4.decembra vybrala na vysokoškolskú pôdu. Na nitrianskej Univerzite Konštantína Filozofa sa konalo vyhodnotenie tejto súťaže, ktorú zorganizovala Katedra translatológie. Súťažiacich bolo na tohtoročnom 3. ročníku takmer sto, čiže každým rokom počet záujemcov stúpa. Okrem nespočetných privítaní a poďakovaní, že sme sa zapojili, nás čakalo aj oboznámenia o štúdiu prekladateľstva na Fakulte translatológie v podaní študentky absolventského ročníka. Vysokoškoláci nám  predviedli aj svoje ďalšie talenty, či už hudobné - spev a hru na gitare, ale aj tanečné. Pre hladné krky, čo pricestovali zo vzdialených miest nitrianskeho kraja, pripravili samozrejme aj občerstvenie.
Poslednou časťou, ktorú všetci dlho očakávali, bolo vyhodnotenie výsledkov. Tešíme sa, že ocenenie patrilo aj GCM. Získal ho jediný chalan prekladateľskej posádky našej školy - tretiak Mišo Križo, a to 3.miesto za preklad z angličtiny.

(text: Mária Vőrősová, 3.B)

Novinky v kocke
  • Vážení rodičia a priaznivci našej školy! ... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  •   2 % z dane  podporte naše gymnázium a ... / viac
  • Výberové konanie SKŠ Nitra Vyberove_konan... / viac