Gymnázium sv. Cyrila a Metoda v Nitre

Naše úspechy v biologickej olympiáde a v súťaži SOČ

Tento rok sa nám podarilo v biologickej olympiáde (BO) a súťaži SOČ (stredoškolská odborná činnosť) dosiahnuť vďaka našim šikovným študentom veľmi pekné výsledky.

V marci sa konali krajské kolá biologickej olympiády kategórií A a B.

V kategórii B nás úspešne reprezentovali Ingrid Königová z 2.B a Kristínka Danócziová z 2.A, ktorá sa umiestnila na skvelom 3.mieste. Za zmienku stojí tiež, že Kristínka spolu so svojím spolužiakom Imrichom Öszim nás ako úspešní riešitelia reprezentovali aj na krajskom kole chemickej olympiády kat. B.

V krajskom kole biologickej olympiády kat. A sa Mária Kováčová (3.B) umiestnila na štvrtom mieste a postúpila do celoštátneho kola. Celoslovenské kolo BO sa konalo v dňoch 2. - 6. apríla 2014 v Bratislave, kde nás Mária v silnej konkurencii reprezentovala ako úspešný riešiteľ.

Nemenej zaujímavé boli aj výsledky súťaže SOČ. Petra Červienková zo 4.A sa svojou usilovnosťou, trpezlivosťou a zanietenosťou pre svoju prácu z ekológie prebojovala cez školské kolo, neskôr cez krajské kolo, kde skončila na 2.mieste až do celoštátneho kola. Celoslovenské kolo sa konalo hneď po Veľkej noci 23.-25.apríla 2014 v Starej Ľubovni. Petra v konkurencii svojich kolegov z celého Slovenska skončila na krásnom 6.mieste a jej práca bola ocenená aj špeciálnou cenou dekana.

Blahoželáme všetkým úspešným riešiteľom a víťazom !

Fotogaléria

(text: PaedDr. Jana Bohovičová)

 A teraz prenechávam slovo Peti Červienkovej :

Dosiahnuť celoštátne kolo SOČ je pre študentov čoraz väčším problémom. Nie pre to, že by ich práca bola nezaujímavá - práve naopak, každá práca je svojim spôsobom výnimočná a jedinečná. Lenže kvalita prác, prezentácií a obhajob sa z roka na rok zvyšuje a práve tá formálna stránka sa stáva najväčším kameňom úrazu mnohých prác. 

To, čo vám prejde na krajskom kole, na celoslovenskom len ťažko obstojí.

Nemalým problémom je aj vysvetlenie pojmov, ktoré používate v práci - treba si uvedomiť, že aj to, čo citujete, si budete musieť vedieť odôvodniť a obhájiť. Porota vám nechce dokázať, že to neviete alebo máte slabú prácu, keď vám kladie otázky. Porota si len musí byť istá, či vôbec svojej práci rozumiete.

Treba si uvedomiť, že ak už ste postúpili z kraja, na celoslovenskom kole budete v jednej kategórií šesťnásti - a každý jeden z vás má prácu na úrovni a už všetko závisí od vás a vašej obhajoby. Do obhajoby musíte vložiť cit a presvedčenie, aby porota videla, koľko ste na tom pracovali a hlavne k čomu ste dospeli.

Nenechať sa odradiť, ani keď príde niekto s prácou, ktorá má viac koliesok a mašiniek ako váš možno obyčajný plagát.

Cesta do Starej Ľubovne nám priniesla aj mnohé pekné zážitky - návštevu hradu, skanzenu, a taktiež sme spoznali mnoho nových ľudí. Mesto Stará Ľubovňa nás privítala s patričnými poctami - 8 autobusov za sebou s policajnou eskortou, folklórne súbory a bohatý kultúrny program - len chlieb a soľ chýbali J

Skúsenosti, ktoré som absolvovaním tejto súťaže získala, ma posunuli o kus ďalej, získala som väčší rozhľad. Nenechajte sa odradiť. Máte oblasť ktorá Vás zaujíma ? Venujete sa niečomu ? Napíšte o tom! Všetkých Vás chcem povzbudiť – ste nápadití, máte talent a schopnosti, ukážte ich Slovensku.                       

Vaša Peťa

Novinky v kocke
  • Vážení rodičia a priaznivci našej školy! ... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  •   2 % z dane  podporte naše gymnázium a ... / viac
  • Výberové konanie SKŠ Nitra Vyberove_konan... / viac