Gymnázium sv. Cyrila a Metoda v Nitre

Vzdelávanie v rámci projektu Erasmus+


Čo robia učitelia, keď majú žiaci prázdniny? Tak oni prázdniny nemajú, ale majú dovolenku. A čo robia učitelia cez dovolenku? Áno, hlavne oddychujú, venujú sa svojej rodine a koníčkom. Ale dni voľna mnohí z nás využívajú aj na vzdelávanie. Tak som to mala aj ja, keď som v júli vycestovala v rámci vzdelávania pedagógov cez program Erasmus+ na týždeň do Berlína, hlavného mesta Nemecka.

 Kurz pozostával z tréningu gramatiky, idiomatických výrazov a aktuálnej lexiky, typickej pre oblasť Berlína. Druhú časť tvorili informácie o politickom systéme, vzdelávaní a súčasnom dianí. Pre mňa ale najzaujímavejšou časťou pobytu boli popoludňajšie stretnutia so životom, históriou a kultúrou v Berlíne. „Povinné“ prehliadky Branderburgskej brány, televíznej veže na Alexandrovom námestí, ostrova múzeí či Berlínskeho dómu som si doplnila návštevou miest, ktoré som doposiaľ ešte nestihla: Humboldt fórum, pamätník zavraždeným židom Európy, palác Charlottenburg, vládne budovy i zámok Bellevue – sídlo prezidenta NSR, ale hlavne po stopách bývalého (miestami stále reálneho) Berlínskeho múra, ktorý skoro 30 rokov rozdeľoval mesto, ľudí a ovplyvnil stovky, tisícky životov.

Moje ubytovanie sa nachádzalo na veľmi lukratívnom mieste East Side Galerry – ponechaná časť múra pomaľovaná umelcami z rôznych kútov sveta. Vždy som tam stretávala množstvo turistov, ktorí si túto otvorenú galériu obzerali a fotili sa pri jednotlivých obrazoch. Komentovaná prehliadka mesta loďou po rieke Spree umocnila všetky pozitívne dojmy. Musím ale povedať, že kozmopolitné veľkomesto sa mi pod kožu nedostalo = tisícky ľudí, bažiacich po zábave rôzneho druhu, alternatívny a nezávislý vzhľad mnohých obyvateľov, ktorý púta pozornosť asi iba cudzincov, nie samotných Berlínčanov, množstvo bezdomovcov mi otvorili oči pre ten každodenný Berlín.

Čo dodať na záver? Každý učiteľ si hľadá svoj spôsob, ako sa vzdelávať a nezaostávať vo svojom odbore. Týždeň, strávený v nemeckom hlavnom meste, vďaka finančnej podpore EÚ, bol pre mňa výbornou možnosťou na komunikáciu, spoznanie nových ľudí, ale hlavne úžasnou príležitosťou zažiť a vidieť niečo nové. Pre „cudzojazykára“ fantastická možnosť a skúsenosť, na ktorú budem veľmi rada spomínať, ale predovšetkým môžem tieto skúsenosti pretransformovať aj do mojej profesie. Už teraz mi v hlave víria nápady, ako ich môžem zúročiť.

Novinky v kocke
  • Vážení rodičia a priaznivci našej školy! ... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  •   2 % z dane  podporte naše gymnázium a ... / viac
  • Výberové konanie SKŠ Nitra Vyberove_konan... / viac