Gymnázium sv. Cyrila a Metoda v Nitre

Rozumie ti AI? Ako funguje ChatGPT

Jedným zo zámerov Technického sympózia na GCM je pohľad do budúcnosti. Nielen tej technologickej, ale aj profesijnej.  O aktuálnych výskumoch a smerovaní v oblasti AI nám  prišiel porozprávať pán doc. PaedDr. Jozef Kapusta, PhD. z Katedry informatiky, Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre s témou „Rozumie ti AI? Ako funguje ChatGPT“.

Za oblasť praxe a aplikácie vedeckých poznatkov vo výrobe nám prišli porozprávať zástupcovia firmy FOXCONN SLOVAKIA, s prezentáciou p. Ing. Petra Jakubáča a Katarína Szibillová „Svet budúcnosti je v elektrotechnike“.

V prvej z prednášok sa žiaci mohli dozvedieť aj to, že AI sa neustále zdokonaľuje v tom, aby z dostupných databáz, tzv. korpusov, dávala čo najzmysluplnejšie výstupy, ktoré sú založené na výpočtoch s rozsiahlymi vektormi. Uvedenej problematike prepojenia lingvistiky a informatiky sa venujú aj na UKF v Nitre. Možno trochu viac odborné, no určite aktuálne.

O dôležitosti elektrotechniky a jej výroby vo firme FOXCONN SLOVAKIA sa žiaci dozvedeli na druhej z prednášok. Mohli si uvedomiť, že elektrotechniku využívame každodenne a jej použitie bude v budúcnosti narastať.

Aj takouto formou chceme vzbudiť u našich druhákov a zvlášť druháčok, záujem o svet techniky, alebo presnejšie o oblasť STEM (prírodné vedy, techniku, inžinierske programy a matematiku). Aj toto technické sympózium vzišlo v rámci spolupráce pri riešení projektu „Od micro: bitu k počítačom 5. generácie“ s Nitrianskou komunitnou nadáciou, a firmou FOXCONN SLOVAKIA. Vďaka patrí aj Fakulte prírodných vied a informatiky na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre, kde sa STEM odbory dajú študovať.

Novinky v kocke
  • Vážení rodičia a priaznivci našej školy! ... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  •   2 % z dane  podporte naše gymnázium a ... / viac
  • Výberové konanie SKŠ Nitra Vyberove_konan... / viac