Gymnázium sv. Cyrila a Metoda v Nitre

Nemecký deň - december 2018

LANG, LANG IST´S HER!

ADVENTLICHER DEUTSCH-TAG AM 17. DEZEMBER

Viete, čo majú spoločné prežívanie adventu, moderná nemecká poézia, hľadanie povolania a využiteľnosť nemeckého jazyka? Ani my by sme nevedeli, keby nebolo nemeckého dňa, ktorý sa aj tento rok organizoval v predvianočnom období pre triedy bilingválneho gymnázia. Program začal svätou omšou, počas ktorej nám bolo odovzdané posolstvo, že nielen Boh vždy ráta s nami, ale aj my sme pozvaní vstúpiť do dôvery voči Nemu. Slúžil ju pre nás pán kaplán Ondrej Kellner, ktorý pochádza z Partizánskeho a študuje v Heiligenkreuzi novú evanjelizáciu. Okrem kázne nás svojimi myšlienkami obohatil aj v rámci workshopu o hľadaní životného povolania. Tam nám priblížil svoju cestu ku kňazskému povolaniu. Jeho cesta mala však veľa zákrut, no vďaka vernosti voči Pánu Bohu a rodičom to zvládol prekonať. Tento príbeh bol nielen napínavý, ale predovšetkým vtipne podaný. Odchádzali sme teda posilnení nielen na duchu ale aj na „bruchu“.

Súčasne s ním prebiehali aj workshopy na témy spomenuté v úvode.

Workshop na tému, prečo potrebujeme advent, aby sme mohli sláviť Vianoce, pripravila dlhoročná prekladateľka Maruška Nemčeková. Tu sme si prečítali vianočný príbeh, zodpovedali otázky a hovorili sme o tom ako prežívame advent a slávime Vianoce.

Krajinný architekt, univerzitný profesor, asistent Dr. Attila Tóth nás očakával s prednáškou na tému „Ako nemčina obohatila jeho život a otvorila mu mnoho dverí.“ V rámci tejto témy hovoril o jazykových certifikátoch, užitočnosti znalostí nemčiny a aj o svojom povolaní, ktoré ho v nasledujúcom letnom semestri zavedie na univerzitu do Viedne.

Workshop nemeckej lyriky nám dal možnosť do súčasnej tvorby nielen nahliadnuť, ale k nej aj  vlastnými výtvormi prispieť. Tento Workshop viedli Dr. phil. Daniel Krause, ktorý od roku 2013 vyučuje  ako lektor na Katedre germanistiky Filozofickej fakulty UKF v Nitre DAAD, a jeho súčasná  študentka a bývalá žiačka GCM, Betty Vöröšová.

Deň pokračoval nielen príjemnou pauzou na občerstvenie, ale vzápätí aj zaujímavým a obohacujúcim umeleckým programom našich spolužiakov, ktorí ukázali svoj talent v speváckych, hudobných a recitačných vystúpeniach. Po poslednom čísle nás všetkých veľmi prekvapila pani profesorka Kumová prednesom úryvku z diela Faust od J.W. von Goetheho.

A hoci nás v závere dňa sklamala technika a Popolušky, českej klasiky v nemeckom šate, sme sa nedočkali, na stoličkách nás udržala romantická dráma Nicholasa Sparksa Walk to remember.

Sme vďační, že mali možnosť vyskúšať si nemčinu aj takýmto praktickým spôsobom a naladiť sa na vianočnú atmosféru.

Fotogaléria

(text: Patrícia Kováčiková, Katarína Petrovičová, IV.N/ foto: Michaela Majerczaková, IV.N)

Novinky v kocke
  • Vážení rodičia a priaznivci našej školy! ... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  •   2 % z dane  podporte naše gymnázium a ... / viac
  • Výberové konanie SKŠ Nitra Vyberove_konan... / viac