Gymnázium sv. Cyrila a Metoda v Nitre

Trojsten - Intelektuálna infúzia

V piatok takmer tridsiatka GCM-ákov mierila na MAT-FYZ na slávne prednášky Akadémie Trojsten. Každý človek je jedinečný a nie každý sa narodí ako nadšený matematik, fyzik či informatik, avšak ľudia okolo Trojstenu sú rovnaká krvná skupina - MAT-INF-FYZ positiv. To, čo odznelo v ten decembrový prvý piatok, by v bežnej populácii zaujalo malý zlomok osadenstva, ale pre mňa osobne to bola intelektuálna infúzia.

 

Akadémia si dáva záležať na výbere prednášajúcich, a tak kvalitný je nielen obsah, ale aj forma. V troch blokoch beží vždy dvojica prednášok, t.j. musíte si vybrať jednu z dvoch a celkovo sa môžete zúčastniť najviac troch.

Ja som sa zameral na tie informatické. Jedna bola o tom, ako sa testuje funkčnosť hotového procesora. To, čo by som z nej chcel posunúť verejnosti, je: Ak sa do sveta dostane chybný software, riešenie je pomerne rýchle a lacné (update). Ale ak sa do sveta dostane chybný hardware, ....

V ďalšej bola reč o Langtonovom mravcovi a pomerne netriviálnych veciach, ktoré z pár jednoduchých pravidiel začnú vyskakovať. Tí, čo máte seminár z INF, sa o tom dozviete viac. Ostatní si môžete pozrieť aspoň toto video.

Poslednú prednášku zameranú na nebezpečenstvá z internetu viedol zamestnanec ESET-u. Veľmi vtipne začal (prvé podvodné maily s prekladom typu: The Red Cap got married on the road - Červená čiapočka sa vydala na cestu), veľmi vtipne pokračoval (Zákazník: "To sa mi samé nainštalovalo", realita: Odklikol viacero upozornení, podozrivej aplikácii udelil všetky povolenia a potom sa čudoval :) ) a pravdepdoobne aj veľmi vtipne skončil - ale to sme už nestihli kvôli autobusu domov. Všetky prednášky by sa mali objaviť aj na YouTube - takže sa tešíme.

Vďaka p.p. M. Jenisovej za bezchybnú organizáciu.

(text: Mgr. Vladimír Ondrejka, foto: náhodný okoloidúci)

 

 

Novinky v kocke
  • Vážení rodičia a priaznivci našej školy! ... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  •   2 % z dane  podporte naše gymnázium a ... / viac
  • Výberové konanie SKŠ Nitra Vyberove_konan... / viac