Gymnázium sv. Cyrila a Metoda v Nitre

Gaming 2019

Deň po Veľkonočnom pondelku sa skupinka pro-anglických nadšenkýň vydala na dobrodružnú cestu do Rakúskeho mestečka Gaming. 

Stretli sme sa za nadpriemerne veterného rána na stanici a odtiaľ sme sa vydali do Bratislavy luxusným Regiojetom s kakavkom zadarmo. Nasledovala divoká prestupovačka rakúskymi vlakmi s konečnou v Gamingu. V rakúskej škole zaplnenej hlavne Američanmi a študentmi z rôznych kútov sveta sme sa rýchlo zabývali a potom nasledoval bohatý program. 

V deň príchodu sme ešte stihli chvály, tour na kopček s výhľadom na školu - starý kartuziánsky kláštor (ktorý bol naozaj nádherný, keď som vošla na nádvorie pripadala som si ako v Rokforte) a výbornú večeru v Mense. 
Streda bola taká vzdelávacia, čakali nás hodiny angličtiny a katechizmus. Potom sme vyrazili popestovať našu kondičku a prišlo už aj k prvým talkom v angličtine s native speakermi. Za divých nárazov vetra sme zdolali miestny vrch, na ktorom nám páter napriek počiatočným komplikáciám odslúžil omšu. Dole nás za odmenu čakala pizza party a typické americké opekané marshmallows. 
Štvrtok nasledovali prednášky podľa vlastného výberu a večer sa nám dostalo pocty zúčastniť sa rakúskeho bálu s tradičnými ľudovými tancami, ktorý sa postupne pretransformoval na disco party modernej doby. Po dvoch hodinách tanca odznela posledná pieseň, ale to ale ešte nebol koniec! Premiestnili sme sa k vatre, pri ktorej sme sa rozprávali, a keď nás prišli zrušiť, že robíme veľa hluku a mali by sme ho ísť robiť inde, zachránil nás Jano z Dediny (študent zo Slovenska) a presunul nás na miesto, kde už hluk nikomu neprekážal. Nasledovala párty číslo 2 s uzavretou spoločnosťou.
V piatok sme sa zobudili v stave primeranom tomu, kedy sme šli minulú noc spať... Ešte že sme mali duchovnú obnovu a nie nič fyzicky náročné. Zombie mód vačšina z nás úspešne prekonala aj vďaka zaujímavým svedectvám študentov a súťaži ktorá, otestovala naše vedomosti a všeobecný prehľad.
Sobota sa niesla v mariánskom duchu, navštívili sme Mariazell a pohyblivý Betlehem s vyobrazením celého života Ježiša Krista. Večer naše šikovné slovenské gazdinky pomocou "ultimátne" vybavenej kuchyne zmajstrovali kulinárske dielo menom jahodová bublanina a pozvali na jej ochutnávku všetkých zahraničných študentov. Už sme tak trocha cítili, že sa náš odchod neodvratne blíži, tak sme sa snažili ten náš ostávajúci čas spolu využiť čo najviac. Zatancovali sme si, naučili sme ich belgičák a porozprávali sme sa s kým sa dalo. Ešte treba spomenúť pojmy ako nemiešaj, všeslovanská vzájomnosť, slavsquat, šelfí, pštros, Thy khokshow thoye petzkha či analógia slova rytier (zasvätení pochopia :D ) 
A v nedeľu sme to všetko zakončili svätou omšou a výborným jedlom... Poslednýkrát sme sa stretli a porozprávali, pofotili sa, poobijímali sa a prišiel čas rozlúčiť sa. 
Na Slovensko sme odchádzali plní radosti a vďačnosti za všetky dary, ktoré sme prostredníctvom tohoto času dostali. Či už nové multilingválne priateľstvá alebo duchovné zážitky. 
Ako by povedali Američania: 》Ooooh my goooosh, seriously, that was sooo awesome!!《

Fotogaléria

(text a foto: Lucia Caleková)

Novinky v kocke
  • Vážení rodičia a priaznivci našej školy! ... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  • Spojená katolícka škola, Farská 19, 949 01... / viac
  •   2 % z dane  podporte naše gymnázium a ... / viac
  • Výberové konanie SKŠ Nitra Vyberove_konan... / viac